Cum se face un CV fara experienta profesionala?

Aflați mai jos cum să vă faceți un CV dacă nu aveți experiență profesională. Pas cu pas pentru a vă crea primul CV. Veți găsi, de asemenea, un șablon gratuit de CV pe care îl puteți descărca în format Word.

Este buclă clasică: „Cum să capăt experiență dacă nimeni nu-mi oferă primul meu loc de muncă? Cum se scrie un CV fără experiență? Cum îmi vând profilul profesional pentru prima dată? Bineînțeles, abia ați terminat studiile sau ați obținut o diplomă și vă este imposibil să dobândiți experiență. Intrarea pe piața muncii pentru prima dată nu este o sarcină ușoară. Cel puțin pentru majoritatea tinerilor.

Multe dintre locurile de muncă oferite necesită experiență anterioară. Acest lucru poate fi frustrant, dar nu vă descurajați. Citește acest articol până la capăt și descoperă secretele creării unui CV fără experiență profesională care îți va crește șansele de a obține primul loc de muncă.


Caută experiențe din viața personală

Gândește-te la toate cunoștințele pe care le-ai acumulat în viață, notează-le pe o foaie de hârtie și selectează-le pe cele care corespund cerințelor companiei și pe care le poți include în CV.

Călătoriile reprezintă o ocazie excelentă de a învăța în mod informal. Includeți acest tip de informații deoarece, în majoritatea cazurilor, companiile apreciază persoanele care călătoresc.

Călătoriile pot da ideea de a fi o persoană cu o perspectivă largă, flexibilă și gata să accepte provocări

Unele antrenamente sau premii obținute cu greu spun multe despre tine, menționând dacă ai fost campion regional la atletism, cât de mult ai muncit și obiectivele tale. Poate că acest lucru nu are legătură cu locul de muncă pentru care candidați, dar arată că lucrați din greu pentru a vă atinge obiectivele.

Dacă menționați că ați călătorit sau ați învățat o altă limbă ca urmare a experienței personale, fiți realist. Inventarea de experiențe pentru a vă face remarcat poate sfârși prin a lucra împotriva dumneavoastră.

Nu uitați că tot ceea ce știți contează, dar nu totul se aplică la fiecare CV. Aveți grijă ce spuneți despre experiențele personale. Nu uitați că vor fi mulți candidați pentru acest loc de muncă și că un text autobiografic lung are mai puține șanse de a fi citit decât unul concis.


Descarcați Gratuit mai multe modele de CV pentru aplicanți făra expetiența profesională


Subliniați stagiile de practică în CV-ul dumneavoastră

Stagiile de practică sunt foarte valoroase pentru CV-ul unei persoane fără experiență.

Menționați-le, dar verificați contextul în care le-ați făcut.Pentru a vă asigura că CV-ul dumneavoastră fără experiență are un conținut de calitate, este important să includeți stagiile pe care le-ați făcut. Urmați acești pași pentru a include stagiile de practică în CV-ul dumneavoastră:

  • Includeți numele companiei, firmei sau organizației în care ați efectuat stagiile de practică.
  • Data de început și de sfârșit.
  • Sarcinile care v-au fost încredințate, provocările cu care v-ați confruntat și cum le-ați rezolvat, toate acestea trebuind să fie scurte și concise.
  • Abilități pe care le-ați dobândit în viața personală.

Competențe dobândite în timpul vieții personale

Cine este competent într-un anumit domeniu trebuie să dovedească faptul că este suficient. Uneori, titlul nu face profesionistul. Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, niciunul dintre ei nu avea o diplomă, dar asta nu i-a împiedicat să demonstreze ce pot face.

Dacă publicați informații care vorbesc despre abilitățile dvs. care nu au fost dobândite în instituții sau nu au fost finalizate într-o universitate, trebuie să țineți cont de faptul că s-ar putea să vi se ceară o demonstrație.

Nu uitați să menționați în CV-ul dumneavoastră, cu puțină sau fără experiență, competențele care îl îmbunătățesc cu adevărat și care sunt relevante. Este clar că nu înveți totul la universitate sau la colegiu, dar asigură-te că ai stăpânit ceea ce ai menționat.


Interesele sau hobby-urile din curriculum

Avantajul de a avea puțină experiență atunci când aplici pentru un loc de muncă este că ești încă suficient de flexibil pentru a face o muncă care nu este strict legată de ceea ce cauți. Iar recrutorii știu acest lucru.

De asemenea, trebuie să declarați că sunteți adaptabil, deschis la schimbare, disponibil și dedicat. Acesta este elementul care va face diferența între dumneavoastră și ceilalți interesați de postul vacant.

Așadar, acordați-vă timp pentru a vă explora principalele interese. Faceți o listă cuprinzătoare și selectați-le pe cele care vă pot deschide uși în tipul de companie la care vă trimiteți CV-ul.

Postul pe care îl căutați nu este întotdeauna menționat în anunțul de angajare al companiei, dar multe companii clasifică CV-urile în funcție de aptitudinile sau interesele candidatului.

De asemenea, este posibil să existe un post vacant care necesită mai puțină experiență într-un alt departament, astfel încât interesele dumneavoastră pot fi de interes pentru alte sectoare.


Câteva sfaturi pentru un CV fără experiență

  • Primul tău CV poate avea puțină experiență de povestit. Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie să fie o scuză pentru a-l umple cu informații irelevante.
  • În primul rând, trebuie să îl păstrați simplu și să vă asigurați că formatul este adecvat pentru compania care oferă postul
  • Eleganța și dispunerea informațiilor vor fi de ajutor. De aceea este important ca, înainte de a vă arunca în primul CV, să vă uitați la mai multe exemple de CV-uri și să evaluați care este ideal pentru profilul dumneavoastră.
  • Alegeți o fotografie cu un fundal neutru. Fotografiile cu tine la plajă sau cu partenerul tău nu sunt ceea ce vrea să vadă recrutorul.
  • Începeți incursiunile în lumea muncii cu un bang. Asigurați-vă că textele dumneavoastră nu conțin greșeli de ortografie și de redactare.
  • Să veți un obiectiv clar și să vorbiți despre ceea ce puteți face. Desigur, dacă este necesar, puteți avea flexibilitatea de a accepta un alt loc de muncă decât cel pe care îl căutați, dar păstrați-vă întotdeauna obiectivul clar.
  • Pentru a afla mai multe despre cum să scrieți un CV, concentrați-vă pe aspectele care vă fac să ieșiți în evidență ca profesionist și nu pe punctele dumneavoastră slabe. Managerul de resurse umane care primește CV-ul tău fără experiență poate vedea în tine alte aspecte, cum ar fi motivația, orientarea spre succes, lipsa de rezistență la schimbare etc.

Va recomandam sa cititi si aceste articole:

error: Content is protected !!